Dodatki do żywności

Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie produkcji, przetwarzania, preparowania, traktowania, pakowania, paczkowania, transportu i przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami. Substancje dodatkowe mogą stać się bezpośrednio lub pośrednio składnikami żywności lub w inny sposób oddziaływać na jej cechy charakterystyczne. Definicja nie obejmuje substancji dodawanych w celu zachowania lub poprawienia wartości odżywczej.


Substancjami dodatkowymi nie są następujące składniki

1) substancje
przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych, 
2) produkty zawierające pektynę i pochodzące z wysuszonego miąższu jabłek lub wysuszonych wytłoków z jabłek lub skórek owoców cytrusowych albo ich mieszaniny, otrzymane przez działanie rozcieńczonym kwasem, po którym następuje częściowa neutralizacja solami sodową i potasową ("pektyna płynna"), 
3) baza gumy do żucia, 
4) białe lub żółte dekstryny, prażona lub dekstrynizowana skrobia, skrobia modyfikowana działaniem kwasów bądź zasad, skrobia bielona, fizycznie modyfikowana skrobia i skrobia traktowana enzymami amylolitycznymi
5) chlorek amonu, 
6) plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty białkowe oraz ich sole, białka mleka i gluten, 
7) aminokwasy oraz ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i cystyna oraz ich sole i które nie spełniają funkcji dodatków
8) kazeina
i kazeiniany, białczany, 
9) inulina.

 

Numer

Nazwa

Dodatkowe informacje

E 100

Kurkumina

barwnik

E 101

(i) Ryboflawina

barwnik

(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan

E 102

Tartrazyna

barwnik

E 104

Żółcień chinolinowa

barwnik

E 110

Żółcień pomarańczowa S

barwnik

E 120

Koszenila,

barwnik

Kwas karminowy

E 122

Azorubina

barwnik

E 123

Amarant

barwnik

E 124

Czerwień koszenilowa

barwnik

E 127

Erytrozyna

barwnik

E 128

Czerwień 2G

barwnik

E 129

Czerwień Allura AC

barwnik

E 131

Błękit patentowy V

barwnik

E 132

Indygotyna

barwnik

E 133

Błękit brylantowy FCF

barwnik

E 140

Chlorofile i chlorofiliny

barwnik

(i) Chlorofile

(ii) Chlorofiliny

E 141

Chlorofili i chlorofilin kompleksy miedziowe

barwnik

(i) Chlorofili kompleksy miedziowe

(ii) Chlorofilin kompleksy miedziowe

E 142

Zieleń S

barwnik

E 150a

Karmel

barwnik

E 150b

Karmel siarczynowy

barwnik

E 150c

Karmel amoniakalny

barwnik

E 150d

Karmel amoniakalno-siarczynowy

barwnik

E 151

Czerń brylantowa PN

barwnik

E 153

Węgiel roślinny

barwnik

E 154

Brąz FK

barwnik

E 155

Brąz HT

barwnik

E 160a

Karoteny

barwnik

(i) Mieszanina karotenów

(ii) Beta-karoten

E 160b

Annato, biksyna, norbiksyna

barwnik

E 160c

Ekstrakt z papryki (kapsantyna, kapsorubina)

barwnik

E 160d

Ekstrakt z pomidorów (likopen)

barwnik

E 160e

Beta-apo-8'-karotenal 

barwnik

E 160f

Ester etylowy kwasu beta-apo-8' -karotenowego 

barwnik

E 161b

Luteina

barwnik

E 161g

Kantaksantyna

barwnik

E 162

Betanina, czerwień buraczana

barwnik

E 163

Antocyjany

barwnik

E 170

Węglany wapnia

regulatory kwasowości, stabilizatory, substancje, przeciw- zbrylające, nośniki; barwnik - E170(i)

(i) Węglan wapnia

(ii) Wodorowęglan wapnia

E 171

Dwutlenek tytanu

barwnik

E 172

Tlenki i wodorotlenki żelaza

barwnik

E 173

Aluminium

barwnik

E 174

Srebro

barwnik

E 175

Złoto

barwnik

E 180

Czerwień litolowa BK

barwnik

E 200

Kwas sorbowy

substancja konserwująca

E 202

Sorbinian potasu

substancja konserwująca

E 203

Sorbinian wapnia

substancja konserwująca

E 210

Kwas benzoesowy

substancja konserwująca

E 211

Benzoesan sodu

substancja konserwująca

E 212

Benzoesan potasu

substancja konserwująca

E 213

Benzoesan wapnia

substancja konserwująca

E 214

Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego

substancja konserwująca

E 215

Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa

substancja konserwująca

E 216

Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego

substancja konserwująca

E 217

Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa

substancja konserwująca

E 218

Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego

substancja konserwująca

E 219

Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa

substancja konserwująca

E 220

Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)

substancja konserwująca

E 221

Siarczyn sodu

substancja konserwująca

E 222

Wodorosiarczyn sodu

substancja konserwująca

E 223

Pirosiarczyn sodu

substancja konserwująca, substancja spulchniająca, przeciwutleniacz

E 224

Pirosiarczyn potasu

substancja konserwująca

E 226

Siarczyn wapnia

substancja konserwująca

E 227

Wodorosiarczyn wapnia

substancja konserwująca

E 228

Wodorosiarczyn potasu

substancja konserwująca

E 230

Bifenyl, difenyl

substancja konserwująca

E 231

Ortofenylofenol

substancja konserwująca

E 232

Sól sodowa ortofenylofenolu

substancja konserwująca

E 234

Nizyna

substancja konserwująca

E 235

Natamycyna

substancja konserwująca

E 242

Dimetylo-diwęglan

substancja konserwująca

E 250

Azotyn sodu

substancja konserwująca

E 251

Azotan sodu

substancja konserwująca

E 252

Azotan potasu

substancja konserwująca

E 260

Kwas octowy

regulator kwasowości, stabilizator

E 261

Octan potasu

stabilizator, regulator kwasowości

E 262

Octany sodu

stabilizator, regulator kwasowości

(i) Octan sodu

(ii) Dioctan sodu

E 263

Octan wapnia

stabilizator, nośnik, regulator kwasowości

E 270

Kwas mlekowy

regulator kwasowości, przeciwutleniacz, kwas

E 280

Kwas propionowy

substancja konserwująca

E 281

Propionian sodu

substancja konserwująca

E 282

Propionian wapnia

substancja konserwująca

E 290

Dwutlenek węgla

gaz do pakowania

E 296

Kwas jabłkowy

regulator kwasowości

E 297

Kwas fumarowy

regulator kwasowości

E 300

Kwas askorbinowy

przeciwutleniacz, substancja klarująca, regulator kwasowości, stabilizator

E 301

Askorbinian sodu

przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizatory

E 302

Askorbinian wapnia

przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizatory

E 304

Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego

przeciwutleniacze, stabilizatory

(i) Palmitynian askorbylu

(ii) Stearynian askorbylu

E 306

Mieszanina tokoferoli

przeciwutleniacz

E 307

Alfa-tokoferol

przeciwutleniacz

E 308

Gamma-tokoferol

przeciwutleniacz

E 309

Delta-tokoferol

przeciwutleniacz

E 310

Galusan propylu

przeciwutleniacz

E 311

Galusan oktylu

przeciwutleniacz

E 312

Galusan dodecylu

przeciwutleniacz

E 315

Kwas izoaskorbinowy

przeciwutleniacz

E 316

Izoaskorbinian sodu

przeciwutleniacz

E 320

Butylohydroksyanizol (BHA)

przeciwutleniacz

E 321

Butylohydroksytoluen (BHT)

przeciwutleniacz

E 322

Lecytyna

emulgator, nośnik

E 325

Mleczan sodu

stabilizator, regulator kwasowości

E 326

Mleczan potasu

stabilizator, regulator kwasowości

E 327

Mleczan wapnia

stabilizator, regulator kwasowości

E 330

Kwas cytrynowy

kwas, przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator

E 331

Cytryniany sodu

regulatory, kwasowości, stabilizatory, nośniki, przeciwutleniacze

(i) Cytrynian monosodowy
(ii) Cytrynian disodowy

(iii) Cytrynian trisodowy

E 332

Cytryniany potasu

regulatory, kwasowości, stabilizatory, nośniki, przeciwutleniacze

(i) Cytrynian monopotasowy

(ii) Cytrynian tripotasowy

E 333

Cytryniany wapnia

regulatory, kwasowości, stabilizatory

(i) Cytrynian monowapniowy

(ii) Cytrynian diwapniowy

(iii) Cytrynian triwapniowy

E 334

Kwas winowy

regulator kwasowości

E 335

Winiany sodu

regulatory, kwasowości, substancje, spulchniające

(i) Winian monosodowy

(ii) Winian disodowy

E 336

Winiany potasu

regulatory, kwasowości, substancje, spulchniające

(i) Winian monopotasowy

(ii) Winian dipotasowy

E 337

Winian sodowo-potasowy

regulator kwasowości, substancja spulchniająca

E 338

Kwas fosforowy

regulator kwasowości, substancja klarująca

E 339

Fosforany sodu

regulatory kwasowości, stabilizatory, substancje spulchniające

(i) Fosforan monosodowy

(ii) Fosforan disodowy

(iii) Fosforan trisodowy

E 340

Fosforany potasu

stabilizatory, substancje spulchniające

(i) Fosforan monopotasowy

(ii) Fosforan dipotasowy

(iii) Fosforan tripotasowy

E 341

Fosforany wapnia

stabilizatory, substancje spulchniające, substancje wiążące, nośniki, substancje przeciwzbrylające

(i) Fosforan monowapniowy

(ii) Fosforan diwapniowy

(iii) Fosforan triwapniowy

E 342

Fosforany amonu

regulatory kwasowości

(i) ortofosforan monoamonowy

(ii) ortofosforan diamonowy

E 350

Jabłczany sodu

regulatory kwasowości

(i) Jabłczan sodu

(ii) Wodorojabłczan sodu

E 353

Kwas metawinowy

stabilizator

E 354

Winian wapnia

regulator kwasowości

E 355

Kwas adypinowy

regulator kwasowości, substancja spulchniająca

E 356

Adypinian sodu

regulator kwasowości

E 357

Adypinian potasu

regulator kwasowości

E 363

Kwas bursztynowy

regulator kwasowości

E 385

Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetra-octowego 

przeciwutleniacz

E 400

Kwas alginowy

zagęstnik, substancja żelująca, nośnik

E 401

Alginian sodu

zagęstnik, substancja żelująca, substancja klarująca, nośnik, stabilizator

E 402

Alginian potasu

zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator

E 403

Alginian amonu

zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator

E 404

Alginian wapnia

zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator

E 405

Alginian propylenowo-glikolowy

zagęstnik, substancja żelująca, emulgator, nośnik, stabilizator

E 406

Agar

zagęstnik, substancja żelująca, substancja klarująca, nośnik, stabilizator

E 407

Karagen

zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, substancja klarująca i środek filtracyjny, nośnik

E 410

Mączka chleba świętojańskiego

zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik

E 412

Guma guar

zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik

E 413

Tragakanta

zagęstnik, substancja żelująca, nośnik

E 414

Guma arabska

zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, emulgator, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię

E 415

Guma ksantanowa

zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię, nośnik

E 416

Guma karaya

stabilizator

E 417

Guma Tara

stabilizator

E 418

Guma gellan

zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator

E 420

Sorbitol

substancje słodzące, substancje utrzymujące wilgotność, substancje do stosowania na powierzchnię, nośniki, substancje wypełniające

(i) sorbitol

(ii) syrop sorbitolowy

E 421

Mannitol

substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca

E 422

Glicerol (gliceryna)

stabilizator, substancja utrzymująca wilgotność, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię

E 425

Konjac

zagęstnik, substancja żelująca, nośnik

(i) Konjac guma

(ii) Konjac glukomannan

E 432

Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu

emulgator, nośnik

E 433

Monooleinian polioksyetylenosorbitolu

emulgator, nośnik

E 434

Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu

emulgator, nośnik

E 435

Monostearynian polioksyetylenosorbitolu

emulgator, nośnik

E 436

Tristearynian polioksyetylenosorbitolu

emulgator, nośnik

E 440

Pektyny

zagęstniki, substancja żelująca, nośnik, substancje do stosowania na powierzchnię, stabilizatory

(i) pektyna

(ii) pektyna amidowana

E 442

Fosfatydy amonu

emulator, nośnik

E 444

Octan izomaślanu sacharozy

stabilizator

E 445

Ester glicerolu i żywicy roślinnej

emulgator, stabilizator

E 450

Difosforany

regulatory kwasowości, stabilizatory, substancje klarujące, substancje spulchniające

(i) Difosforan disodowy

(ii) Difosforan trisodowy

(iii) Difosforan tetrasodowy

(iv) Difosforan dipotasowy

(v) Difosforan tetrapotasowy

(vi) Difosforan diwapniowy

(vii) Diwodoro-difosforan wapnia

E 451

Trifosforany

stabilizatory

(i) Trifosforan pentasodowy

(ii) Trifosforan pentapotasowy

E 452

Polifosforany

stabilizatory

(i) Polifosforan sodu

(ii) Polifosforan potasu

(iii) Polifosforan sodowo-wapniowy

(iv) Polifosforan wapnia

E 460

Celuloza

substancja wypełniająca,

(i) Celuloza mikrokrystaliczna

zagęstnik, substancja żelująca, nośnik,

(ii) Celuloza sproszkowana

stabilizator

E 461

Metyloceluloza

nośnik, stabilizator

E 463

Hydroksypropyloceluloza

substancja wypełniająca, zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator

E 464

Hydroksypropylometyloceluloza

zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię, stabilizator

E 465

Etylometyloceluloza

nośnik, stabilizator

E 466

Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC)

zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator, substancja wypełniająca

E 468

Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana

nośnik

E 469

Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza

nośnik

E 470a

Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych

stabilizator, emulgator, nośnik

E 470b

Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu

substancja przeciwzbrylająca, nośnik

E 471

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

emulgator, nośnik

E 472a

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym

emulgator, nośnik

E 472b

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym

emulgator

E 472c

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym

emulgator, nośnik

E 472d

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym

emulgator

E 472e

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym

emulgator, nośnik

E 472f

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego

emulgator

E 473

Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych

emulgator, nośnik

E 474

Sacharoglicerydy

emulgator

E 475

Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu

emulgator, nośnik

E 476

Polirycynoleinian poliglicerolu

emulgator

E 477

Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego

emulgator

E 479b

Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych

emulgator

E 481

Stearyoilomleczan sodu

emulgator

E 482

Stearyoilomleczan wapnia

emulgator

E 491

Monostearynian sorbitolu

emulgator, nośnik

E 492

Tristearynian sorbitolu

emulgator, nośnik

E 493

Monolaurynian sorbitolu

nośnik

E 494

Monooleinian sorbitolu

nośnik

E 495

Monopalmitynian sorbitolu

nośnik

E 500

Węglany sodu

regulatory kwasowości, substancje spulchniające, stabilizatory, nośniki, substancje wzmacniające smak i zapach, substancje wypełniające

(i) Węglan sodu

(ii) Wodorowęglan sodu

E 501

Węglany potasu

regulatory kwasowości, substancje spulchniające, nośniki

(i) Węglan potasu

(ii) Wodorowęglan potasu

E 503

Węglany amonu

regulatory kwasowości, substancje spulchniające

(i) Węglan amonu

(ii) Wodorowęglan amonu

E 504

Węglany magnezu

regulatory kwasowości, nośniki, substancje spulchniające, substancje przeciwzbrylające

(i) Węglan magnezu

(ii) Wodorowęglan magnezu

E 507

Kwas chlorowodorowy (kwas solny)

regulator kwasowości

E 508

Chlorek potasu

regulator kwasowości, nośnik

E 509

Chlorek wapnia

regulator kwasowości, stabilizator, nośnik, sól emulgująca, substancja wiążąca

E 511

Chlorek magnezu

nośnik

E 513

Kwas siarkowy

regulator kwasowości

E 514

Siarczany sodu

nośniki

(i) siarczan sodu

(ii) wodorosiarczan sodu

E 515

Siarczany potasu

nośniki

(i) siarczan potasu

(ii) wodorosiarczan potasu

E 516

Siarczan wapnia

regulator kwasowości, stabilizator, nośnik

E 517

Siarczan amonu

regulator kwasowości, nośnik

E 524

Wodorotlenek sodu

regulator kwasowości, substancja klarująca, nośnik

E 525

Wodorotlenek potasu

regulator kwasowości, nośnik

E 526

Wodorotlenek wapnia

regulator kwasowości, stabilizator

E 527

Wodorotlenek amonu

regulator kwasowości

E 528

Wodorotlenek magnezu

regulator kwasowości

E 529

Tlenek wapnia

regulator kwasowości

E 530

Tlenek magnezu

regulator kwasowości

E 535

Żelazocyjanek sodu

substancja przeciwzbrylająca

E 536

Żelazocyjanek potasu

substancja klarująca, substancja przeciwzbrylająca

E 538

Żelazocyjanek wapnia

substancja przeciwzbrylająca

E 551

Amorficzny dwutlenek krzemu (kwas krzemowy)

substancja przeciwzbrylająca, nośnik, substancja klarująca

E 552

Krzemian wapnia

substancja przeciwzbrylająca, nośnik

E 553a

(i) Krzemian magnezu

substancje przeciwzbrylające

(ii) Trikrzemian magnezu

E 553b

Talk

substancja do stosowania na powierzchnię, substancja wypełniająca, stabilizator, nośnik

E 554

Krzemian glinowo-sodowy

substancja przeciwzbrylająca

E 555

Krzemian glinowo-potasowy

substancja przeciwzbrylająca

E 556

Krzemian glinowo-wapniowy

substancja przeciwzbrylająca

E 558

Bentonit

substancja klarująca, nośnik

E 559

Krzemian glinu

nośnik, substancja przeciwzbrylająca

E 570

Kwasy tłuszczowe

substancja przeciwpianotwórcza, nośnik

E 575

Lakton kwasu glukonowego

regulator kwasowości, substancja spulchniająca

E 577

Glukonian potasu

nośnik

E 578

Glukonian wapnia

stabilizator, substancja wiążąca

E 579

Glukonian żelazawy

stabilizator

E 585

Mleczan żelazawy

stabilizator

E 620

Kwas glutaminowy

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 621

Glutaminian sodu

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 622

Glutaminian potasu

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 623

Diglutaminian wapnia

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 624

Glutaminian monoamonowy

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 625

Diglutaminian magnezu

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 626

Kwas guanylowy

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 627

Guanylan disodowy

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 628

Guanylan dipotasowy

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 629

Guanylan wapnia

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 630

Kwas inozynowy

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 631

Inozynian disodowy

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 632

Inozynian dipotasowy

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 633

Inozynian wapnia

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 634

Rybonukleotydy wapnia

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 635

Rybonukleotydy disodowe (guanylan disodowy + inozynian disodowy)

substancja wzmacniająca smak i zapach

E 640

Glicyna i jej sól sodowa

nośnik

E 900a

Dimetylopolisiloksan

substancja przeciwpianotwórcza, nośnik

E 901

Wosk pszczeli biały i żółty

stabilizator, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię

E 902

Wosk candelilla

stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię

E 903

Wosk carnauba

stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię

E 904

Szelak

substancja do stosowania na powierzchnię

E 905

Wosk mikrokrystaliczny

substancja do stosowania na powierzchnię

E 938

Argon

gaz do pakowania

E 939

Hel

gaz do pakowania

E 941

Azot

gaz do pakowania

E 942

Podtlenek azotu

gaz nośny

E 948

Tlen

gaz do pakowania

E 950

Acesulfam-K

substancja słodząca

E 951

Aspartam

substancja słodząca

E 952

Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa

substancja słodząca

E 953

Izomalt

substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca

E 954

Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa

substancja słodząca

E 957

Taumatyna

substancja słodząca

E 959

Neohesperydyna DC

substancja słodząca

E 965

Maltitol

substancja słodząca,

(i) Maltitol

nośnik, substancja

(ii) Syrop maltitolowy

wypełniająca

E 966

Laktitol

substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca

E 967

Ksylitol

substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca

E 999

Ekstrakty Quillaia

substancja pianotwórcza

E 1105

Lizozym

substancja konserwująca

E 1200

Spolimeryzowana glukoza (polidekstroza)

substancja wypełniająca, nośnik, substancja utrzymująca wilgotność

E 1201

Poliwinylopirolidon

substancja klarująca, nośnik, substancja wypełniająca

E 1202

Poliwinylopolipirolidon

nośnik, substancja wypełniająca

E 1404

Skrobia utleniona

skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik

E 1410

Fosforan monoskrobiowy

skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik

E 1412

Fosforan diskrobiowy

skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik

E 1413

Fosforowany fosforan diskrobiowy

skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik

E 1414

Acetylowany fosforan diskrobiowy

skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik

E 1420

Skrobia acetylowana

skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik

E 1422

Acetylowany adypinian diskrobiowy

skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik

E 1440

Hydroksypropyloskrobia

skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik

E 1442

Hydroksypropylofosforan diskrobiowy

skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik

E 1450

Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego

skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik

E 1451

Acetylowana skrobia utleniona

skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik

E 1504

Octan etylu

rozpuszczalnik ekstrakcyjny, nośnik

E 1505

Cytrynian trietylowy

substancja pianotwórcza, nośnik

E 1517

Diacetyna

nośnik

E 1518

Trioctan glicerolu (triacetyna)

nośnik, stabilizator

E 1520

Glikol 1,2-propylenowy

nośnik

-

Glikol polietylenowy 6000

nośnik

-

Chlorowodorek chininy

substancja wzmacniająca smak (zgorzkniająca)